Eten en drinken. En nu?
Pauwel Hertmans en Peter Verbraeken hebben zopas filosofisch kabinet 'kenon' opgericht. Graag vertellen we u onze ontstaansgeschiedenis.
Kenon bv is een filosofisch kabinet gericht op de persoonlijke begeleiding van ondernemers, leidinggevenden en bestuurders.
Compagnons d’études
Samen begonnen we in 2020 aan de opleiding Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Relatief snel konden we instromen in de masteropleiding, omdat Peter al een diploma burgerlijk ingenieur had behaald in de jaren ’90 en Pauwel in 2018 een diploma journalistiek. Tot 2022 lazen we af en toe elkaars berichten in een groepschat waarin studenten tips en tricks uitwisselden. Door wat we schreven, zagen we in elkaar toen al uitgesproken karakters, zonder elkaar te kennen.
Peter had zich net teruggetrokken uit zijn bedrijf UBench in Turnhout, dat hij 20 jaar geleden had opgericht en sindsdien geleid. Al die jaren ging hij creatief om met zijn bedrijfsvoering, en vaker dan eens had Peter een filosofische langetermijnvisie die niet iedereen kon begrijpen. UBench werd een marktleider in platformsoftware voor leasewagens.
Daar kwam in september 2022 verandering in – na de aanslepende sanitaire crisis – toen we elkaar leerden kennen in de laatste lessenreeks ooit van Jean Paul Van Bendegem: Cruciale kwesties uit de analytische wijsbegeerte. Spek naar onze bek. Met veel serieux en veel humor dachten we klassikaal na over contradictoire thema’s uit de zuivere logica en de filosofie van de tijd, met vele verwijzingen naar literatuur en klassieke muziek.
Na de colleges maandagvoormiddag trokken we naar Bar Pilar, een relatief nieuw studentenrestaurant op de campus. De eerste keer daar vroeg Pauwel, opgegroeid in het Brusselse, aan Peter of hij het lekker bittere Zinnebir kende. Dat schenken ze immers niet overal. Een heerlijke pale ale gebrouwen door Brasserie de la Senne. Peter was verknocht vanaf de eerste keer. Sindsdien gingen we wekelijks samen spaghetti eten en Zinnebir drinken, met nog enkele medestudenten. Een vaste kliek, een vaste gewoonte.
Pauwel komt uit een cultureel nest in de Brabantse Wouden van Dworp, een omgeving die hem heeft gevormd. Toen hij 18 was stapte hij mee in het jonge theatergezelschap Kuiperskaai. Gedurende vijf jaar maakte hij tal van producties met zijn kompanen. Intussen was hij betrokken bij de socioculturele organisatie Cinemaximiliaan en het circusgezelschap Movedbymatter. In 2022 pauzeerde hij al zijn activiteiten om zijn masterthesis te schrijven. Ook was het tijd om zich te heroriënteren. Filosofie doet twijfelen.
Brace yourselves, winter was coming. En de examens vooral. We zagen elkaar maanden niet meer, maar hielden wel contact. Tot de eerste lentestralen er door kwamen en we onze gewoonte opnieuw wilden oppakken – deze keer weliswaar in De Nieuwe Linde in Antwerpen, waar we beiden wonen. Opnieuw spaghetti, zonder Zinnebir.
Compagnons de la philosophie
Pauwel keek verheugd uit naar de reünie: hij wilde een idee pitchen. Bij wie anders dan bij Peter, ondernemer én filosoof? Geheel toevallig was Peter hem voor. Allebei wilden we – zonder het van elkaar te weten – praktisch aan de slag gaan met onze verworven inzichten. We schaterden het uit van verbazing, and that was that! Een filosofisch kabinet was geboren. Peter had zelfs al een naam bedacht en we doopten het project meteen tot ‘kenon’ (κενόν), wat zo veel of zo weinig betekent als ‘het lege’.
Ondertussen schreven we onze thesissen. Pauwel studeerde af met een thesis over paradoxen op het raakvlak tussen kwantummechanica en tijdsperceptie, verweven met enkele existentiële complicaties en contemplaties. Hebben we die niet allemaal als we nadenken over de diepe complexiteit van de natuur: nieuwsgierigheid naar ons bestaan in dat onmetelijke heelal? De thesis van Peter draait rond gelassenheit, in de voetsporen van Martin Heidegger en Paul Klee.
Compagnons de route
De zomer ging voorbij, we genoten elk van onze tijd met onze gezinnen. Eind augustus stonden we te popelen om onze prille plannen weer op te pikken. We construeerden en destrueerden, we analyseerden en synthetiseerden. We lieten onze ideeën bezinken in september: Peter finaliseerde zijn thesis en Pauwel verbleef een maand in een pittoresk Hollands dorp. Begin oktober lieten we er geen gras over groeien en gingen we linea recta naar de notaris om een vennootschap op te richten.
Sindsdien zijn we gevestigd in de Bosmanslei 34 in Antwerpen, vlak bij kunstcentrum De Singel. Hier houden we onze praktijk, in ons huis. Mogelijk ook uw huis: enkel op gedragen fundamenten kunnen we muren en een dak bouwen. We delen een grote nieuwsgierigheid naar de mensen achter functies, projecten en organisaties. Daarom hebben we ervoor gekozen om ons in eerste instantie te richten op vertrouwelijke en openhartige gesprekken met ondernemers, leidinggevenden en bestuurders. Wat dat precies inhoudt, daar gaan we dieper op in in onze brief van volgende week.
Pauwel Hertmans & Peter Verbraeken